Прездиентът Румен Радев с първи думи след гласуването в НС за

...
Прездиентът Румен Радев с първи думи след гласуването в НС за
Коментари Харесай

Радев каза какво липсваше на кабинета Габровски

Прездиентът Румен Радев с първи думи след гласуването в Народно събрание за проектокабинета " Габровски ". 

" Когато погледнем към държавното управление на Николай Габровски - като специалисти имаше доста добър състав, като стратегия имаше значими цели. Но му липсваше политическата физиономия, липса политическата отговорност ", сподели президентът, който е в Брюксел.
-->
Той изясни, че задачата на оферти кабинет е била да бъде медиатор сред мандатоносителите и българските жители. " Мисля, че не е в този момент момента, в който хората желаят да видят медиатори. Хората желаят да видят ясна политическа отговорност, тъй като претенцията за власт върви дружно с политическата отговорност за нея. Мисля, че ГЕРБ заложиха повече на амнезията на българските граждани след 12 години ръководство и това очевидно няма да бъде печелившият ход ", добави президентът.

Президентът отказа да кажа по кое време ще връчи идващият мандат. И изиска от депутатите ясни периоди и стратегия. " Пред българския парламент има извънредно значими задания и държа да бъдат признати някои доста значими закони. Не желая да се изпада страната в блокаж на институциите, тъй като знаете какъв брой доста конституционно открити органи към този момент са с изминал мандат. Много е значимо да има явен календар на Народно събрание по какъв начин считат да движат своя дневен ред от тук нататък ", моли той.

Радев разяснява и изявления на опозицията, че препоръчаното държавно управление е било " тройна коалиция сред него, ГЕРБ и Делян Пеевски ". " Не се меся в състава на непознати държавни управления, нито дължа пояснения за тях. Ако това е логиката, то не е неприятно човек първо да се замисли за думите, които произнася. От редовното държавно управление на господин Петков има министър, който беше посочен за министър и в държавното управление на Габровски. Това значи ли, че е държавно управление " Борисов, Петков, Пеевски " и тн.? ", добави Румен Радев.

Той разяснява и наложеното несъгласие върху измененията в Изборния кодекс. " Знаете, че машинното гласоподаване преодоля един от огромните дефекти на нашия избирателен развой, а точно недействителните бюлетини. И спомогна доста да се понижи следеният избор. Затова не мога да приема, че с този закон се променя на процедура характерността на машинното гласоподаване. То към този момент не е опция на гласуването с бюлетина, а е " гласоподаване на хартиена бюлетина, която е отпечатана в печатницата на Българска народна банка ". Не мога да приема, че партиите се слагат пред разнообразни условия и единствено тези, които са преодолели бариерата от 4% имат достъп до машинния код ", добави Радев.

Този закон допуска и откриване на тайната на вота, безапелационен беше още президентът. Нека си представим в една секция единствено един гласоподавател гласоподава с машина или с бюлетина. Напълно е допустима тази догадка и значи, че тайната на неговия избор ще бъде разкрита ", изясни Румен Радев, представен от " ДарикНюз ".

Той не приема също по този начин, че се стеснява присъединяване на българите зад граница в изборния развой и от правния мир изчезва понятието " отдалечено електронно гласоподаване ". " То беше задраскано с този закон ", изясни още президентът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР